Yaz aylar�nda sa�l�kl� ve dengeli beslenin

Yaz aylar�n�n ba�lamas� ile artan hava s�cakl�klar� birtak�m sa�l�k sorunlar�n� da beraberinde getiriyor. S�cakl�k ve nem art���na ba�l� olarak v�cut �s�s� art�yor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sa�lamaya �al���yor. 

Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Diyetisyen �a�atay Demir "Sa�l�kl� besin se�imi, a�l��� ve ki�isel tercihleri yat��t�r�c� olmas�n�n yan� s�ra �e�itlili�i, dengeyi ve a��r�ya ka�madan sa�l��� koruyucu ve artt�r�c� y�nde geli�tirilmelidir" a��klamas�nda bulunarak sa�l�kl� ve dengeli beslenme ile ilgili �nerilerde bulundu.

Yanl�� beslenme al��kanl�klar�ndan vazge�ilmesi gerekti�ini ve beslenme konusunda mucize re�eteler ya da mucize besinler olmad���n� aktaran Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Diyetisyen �a�atay Demir sa�l�kl� ve zinde kalabilmek i�in ya�am boyunca besin se�imlerinin dengede tutulmas� gerekti�ini belirtti.

Demir �u a��klamalarda bulundu:
"Besin se�imleri yava� yava� de�i�tirilmeli. De�i�ime g�n i�indeki bir ���n� veya yeme�i de�i�tirerek ba�lanabilir. Ya�da k�zarm�� bal�k yerine �zgara tercih etmek gibi. Her g�n temel besin gruplar�ndan bir yiyece�i t�ketmeye �zen g�sterin: Taba��n�z�n d�rtte ���n� sebze ve tah�l grubu ile kalan k�sm�n� et grubundan bir besinle tamamlayabilirsiniz. Ek olarak az ya�l� s�t veya yo�urt ile ���n tamamlanabilir. Herhangi bir sa�l�k sorununuz yoksa yiyecekleri ya�am�n�zdan tamamen ��karmak yerine azaltmaya �al���n: Az ya�l� besinleri y�ksek olanlara tercih edin. Besin gruplar� i�inde �e�itlili�e dikkat edin. Ya�am �eklinizi de�i�tirip, g�nl�k enerji harcaman�z� artt�r�n. D�zenli fiziksel aktivite sa�l�kl� ya�am i�in vazge�ilmezdir " diyerek sa�l�kl� se�imler ve i� yemekleri i�in dikkat edilmesi gerekenleri s�ralad�.

Sa�l�kl� se�imler i�in:
� K�zarm�� patates yerine f�r�nlanm�� patates tercih edin.
� Ekme�in �zerine tereya�� ve re�el s�rmek yerine meyveli yo�urdu tercih edin.
� ���n atlamamaya �zen g�sterin. ���n atlamak i�in �e�itli bahaneler vard�r: Zamans�zl�k, yo�un i� temposu, isteksizlik, a� hissetmemek gibi... Zaman i�erisinde ���n atlama ki�inin do�al bir al��kanl��� haline gelebilir. Ancak bunun �al��ma verimini ve konsantrasyonu azaltt���n�, halsizli�i artt�rd���n�, sonraki ���nde daha fazla yemeye neden oldu�unu hat�rlamakta fayda var.
� Ara ���nler �o�unlukla i� yo�unlu�unun y�ksek oldu�u saatlere veya toplant� saatlerine rastlamaktad�r. �ekmecenizde bulundurabilece�iniz kuru veya taze meyveler, kepekli bisk�viler, kutu s�t veya meyve suyu ara ���nleriniz i�in pratik bir se�im olabilir.
� G�n i�ine yay�lan uzun toplant�larda genellikle ikram edilen �ay, kahve yerine bitki �aylar� tercih edilmeli; tatl� veya tuzlu, ya� i�eri�i y�ksek kurabiye gibi besinler yerine taze veya kuru meyvelerden olu�an ikramlar tercih edilmelidir.
� Tuz t�ketiminize dikkat edin. Tuz t�ketimi ile hipertansiyon aras�nda yak�n bir ili�ki vard�r.
� �ekerli i�ecek ve tatl� t�ketiminizi azalt�n, �eker i�eri�i az olan besinleri tercih edin. �ekerler saf karbonhidratt�r ve yo�un enerji kayna��d�r. Bu besinlerin fazla miktarda t�ketimi, a��r� enerji al�m�n�n nedenidir ve v�cut a��rl���n�n artmas�na (�i�manl��a) ve besleyici de�eri y�ksek olan besinlerin t�ketiminin de azalmas�na neden olur.
� Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral i�eri�i zengin olan besinlerdir. Bunun yan�nda kuru baklagiller, yulaf, mercimek, m�s�r, bu�day ve ekmek gibi posa y�n�nden zengin besinler diyette yer almal�d�r. Bu�day ununun kepe�i al�nmadan t�ketilmesi tercih edilmelidir. Her g�n 4-5 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon sebze t�ketilmelidir.

�� yemekleri i�in �neriler
� Yemek yenilecek mek�na �ok a� gitmeyin,
� Ana yeme�i beklerken ikram edilenleri t�ketmeyin,
Lezzetli oldu�u kadar besleyici ve sa�l�kl� da olan bir yemek se�in:
� Krema ve tereya�� eklenmemi� �orbalar,
� Izgara tavuk, bal�k veya hindi eti,
� Zeytinya�l� dolma, sarma ve sebze yemekleri ile kurubaklagil yemekleri
� Sebzeli haz�rlanm�� ve kat� ya� eklenmemi� hamur i�leri (sebzeli makarna, sebzeli b�rek gibi)
� Tatl�lardan a�ure, kabak tatl�s�, ayva tatl�s� veya s�tl� tatl�lar di�erlerine tercih edilmelidir.
� Meze olarak mayonez eklenmemi� yo�urtlu sebze salatalar�, k�s�r, mercimekli k�fte, patl�can salatas� veya humusu tercih edebilirsiniz.
� �erez olarak leblebiyi tercih edin. Ek olarak G�nde 4-5 adet f�nd�k veya 2-3 adet ceviz t�ketebilirsiniz.

Yorumlar