Bayramda sa�l���n�zdan olmay�n!
Ambalajl� S�t ve S�t �r�nleri Sanayicileri Derne�i (AS�D), Kurban Bayram�'nda s�t �r�nleri t�ketimi konusunda uyar�larda bulundu. Uzmanlar�n et t�ketiminin yol a�abilece�i rahats�zl�klara kar�� yo�urt, hamur tatl�lar� yerine de s�tl� tatl�lar yenilmesini �nerdi�ini vurgulayan AS�D Y�netim Kurulu Ba�kan� Harun �all�, "S�t ve s�t �r�nleri t�ketiminde her zaman oldu�u gibi bayramda da dikkatli olunmal�. Evde s�tl� tatl� yap�m�nda sokak s�t� kullan�lmamal�, merdiven alt� i�letmelerde �retilen �r�nlerden de uzak durulmal�d�r" dedi.
Kurban Bayram�'n�n sa�l�kl� ge�irilmesi i�in, kesilen kurban etlerinin t�ketiminden ba�lamak �zere beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Bayramda et t�ketiminde a��r�ya ka��lmamas� uyar�s�nda bulunan uzmanlar, bayram s�resince sofralarda ba�ta yo�urt olmak �zere s�t �r�nlerine yer verilmesini, tatl� olarak da �erbetli tatl�lar yerine daha hafif olan s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesini �neriyorlar.
Bayramda sa�l���n�zdan olmay�n!
Uzmanlar�n bayramda s�t �r�nleri ile s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesi �nerilerine dikkat �eken AS�D Ba�kan� Harun �all�, t�keticilere baz� uyar�larda bulundu. Her zaman oldu�u gibi bayramda da nerede, ne zaman �retildi�i belli olan ambalajl�, sa�l�kl� s�t ve s�t �r�nlerinin t�ketilmesi gerekti�inin alt�n� �izen �all�, ��yle devam etti:
"Bayram g�nleri toplumda yard�mla�man�n artt���; kom�uluk, dostluk ili�kilerinin g��lendi�i g�nlerdir. T�rk toplumu olarak misafiri, ikram� severiz. Bayramda zengin sofralar kurmak, gelen misafirlerde ikramda bulunmak ba�l�ca geleneklerimizdendir.
Ancak hali vakti yerindeki M�sl�manlara farz olan Kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu; arkada�larla, akrabalarla, kom�ularla birlikte olman�n mutlulu�unu ya�arken; sa�l�k sorunlar� ya�amamak i�in ne yiyip, i�ti�imize de dikkat etmemiz gerekiyor.
Sa�l�k ve beslenme uzmanlar�, kurbanda artan et t�ketiminin yol a�abilece�i mide sorunlar�na kar��, hazm� kolayla�t�rmak i�in yo�urt yenilmesini �neriyorlar. Yine �zellikle her ���n�n bitiminde yenilecek bir par�a peynir de, di� sa�l���n�n korunmas� bak�m�ndan �nemlidir.
"Sokak s�t�nden uzak durun"
Bayramlarda artan tatl� t�ketimi i�in uzmanlar�n �nerisi de, hamur tatl�lar� yerine hafif s�tl� tatl�lar�n tercih edilmesidir. Buna bir s�t �r�n� olan dondurmay� da ekleyebiliriz. Ancak �zellikle s�tl� tatl�lar�n t�ketiminde de baz� noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Ba�ta s�tla� gibi evde yap�lan s�tl� tatl�larda kesinlikle sokakta sat�lan �i� s�t kullan�lmamal�d�r. Hi�bir denetimden ge�meden sokakta sat�lan s�tlerde, �zellikle s�cak havalarda zararl� bakteriler h�zla �o�almakta, bu da sa�l�k i�in risk te�kil etmektedir. Bunun yan�nda a��kta sat�lan s�tlerde bozulman�n �n�ne ge�ilebilmek i�in karbonat, soda, ni�asta gibi yabanc� maddeler kat�labilmekte, ya�� al�nabilmekte ya da su kat�labilmektedir. Dolay�s�yla bu s�tlerle yap�lacak s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesi, hastal�klara davetiye ��kartacakt�r. Bu nedenle s�tl� tatl�lar�n yap�m�nda da �s�l i�lemden ge�irilerek paketlenmi�, ambalajl� s�tler kullan�lmal�d�r.
Ev d���nda da gerekli so�uk ortamlarda muhafaza edilen s�t �r�nleri ve s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesi �nemlidir. D���k fiyat i�in kay�t d���, merdiven alt� i�letmelerde �retilen �r�nlerden kesinlikle uzak durulmal�d�r."
Bu tehlikelerden korunman�n en g�venli yolunun kay�tl�, onayl� i�letmelerde �retilen ambalajl� �r�nlerin t�ketilmesi oldu�una dikkat �eken AS�D Ba�kan� Harun �all�, "Ambalajl� s�t ve s�t �r�nlerinin �retiminde kullan�lan �i� s�t�n sa��m�ndan, sat�� noktalar�na ula��ncaya kadar ge�en her safhas�, sanayicimizin kontrol� alt�ndad�r. G�da Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl���'n�n denetimine tabi i�letmelerde �retilen �r�nler, ambalajlar�nda belirtilen s�re uyar�lar�na dikkat edilerek t�keticiler taraf�ndan g�venle t�ketilebilir" dedi.
Kurban Bayram�'n�n sa�l�kl� ge�irilmesi i�in, kesilen kurban etlerinin t�ketiminden ba�lamak �zere beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Bayramda et t�ketiminde a��r�ya ka��lmamas� uyar�s�nda bulunan uzmanlar, bayram s�resince sofralarda ba�ta yo�urt olmak �zere s�t �r�nlerine yer verilmesini, tatl� olarak da �erbetli tatl�lar yerine daha hafif olan s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesini �neriyorlar.
Bayramda sa�l���n�zdan olmay�n!
Uzmanlar�n bayramda s�t �r�nleri ile s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesi �nerilerine dikkat �eken AS�D Ba�kan� Harun �all�, t�keticilere baz� uyar�larda bulundu. Her zaman oldu�u gibi bayramda da nerede, ne zaman �retildi�i belli olan ambalajl�, sa�l�kl� s�t ve s�t �r�nlerinin t�ketilmesi gerekti�inin alt�n� �izen �all�, ��yle devam etti:
"Bayram g�nleri toplumda yard�mla�man�n artt���; kom�uluk, dostluk ili�kilerinin g��lendi�i g�nlerdir. T�rk toplumu olarak misafiri, ikram� severiz. Bayramda zengin sofralar kurmak, gelen misafirlerde ikramda bulunmak ba�l�ca geleneklerimizdendir.
Ancak hali vakti yerindeki M�sl�manlara farz olan Kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu; arkada�larla, akrabalarla, kom�ularla birlikte olman�n mutlulu�unu ya�arken; sa�l�k sorunlar� ya�amamak i�in ne yiyip, i�ti�imize de dikkat etmemiz gerekiyor.
Sa�l�k ve beslenme uzmanlar�, kurbanda artan et t�ketiminin yol a�abilece�i mide sorunlar�na kar��, hazm� kolayla�t�rmak i�in yo�urt yenilmesini �neriyorlar. Yine �zellikle her ���n�n bitiminde yenilecek bir par�a peynir de, di� sa�l���n�n korunmas� bak�m�ndan �nemlidir.
"Sokak s�t�nden uzak durun"
Bayramlarda artan tatl� t�ketimi i�in uzmanlar�n �nerisi de, hamur tatl�lar� yerine hafif s�tl� tatl�lar�n tercih edilmesidir. Buna bir s�t �r�n� olan dondurmay� da ekleyebiliriz. Ancak �zellikle s�tl� tatl�lar�n t�ketiminde de baz� noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Ba�ta s�tla� gibi evde yap�lan s�tl� tatl�larda kesinlikle sokakta sat�lan �i� s�t kullan�lmamal�d�r. Hi�bir denetimden ge�meden sokakta sat�lan s�tlerde, �zellikle s�cak havalarda zararl� bakteriler h�zla �o�almakta, bu da sa�l�k i�in risk te�kil etmektedir. Bunun yan�nda a��kta sat�lan s�tlerde bozulman�n �n�ne ge�ilebilmek i�in karbonat, soda, ni�asta gibi yabanc� maddeler kat�labilmekte, ya�� al�nabilmekte ya da su kat�labilmektedir. Dolay�s�yla bu s�tlerle yap�lacak s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesi, hastal�klara davetiye ��kartacakt�r. Bu nedenle s�tl� tatl�lar�n yap�m�nda da �s�l i�lemden ge�irilerek paketlenmi�, ambalajl� s�tler kullan�lmal�d�r.
Ev d���nda da gerekli so�uk ortamlarda muhafaza edilen s�t �r�nleri ve s�tl� tatl�lar�n t�ketilmesi �nemlidir. D���k fiyat i�in kay�t d���, merdiven alt� i�letmelerde �retilen �r�nlerden kesinlikle uzak durulmal�d�r."
Bu tehlikelerden korunman�n en g�venli yolunun kay�tl�, onayl� i�letmelerde �retilen ambalajl� �r�nlerin t�ketilmesi oldu�una dikkat �eken AS�D Ba�kan� Harun �all�, "Ambalajl� s�t ve s�t �r�nlerinin �retiminde kullan�lan �i� s�t�n sa��m�ndan, sat�� noktalar�na ula��ncaya kadar ge�en her safhas�, sanayicimizin kontrol� alt�ndad�r. G�da Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl���'n�n denetimine tabi i�letmelerde �retilen �r�nler, ambalajlar�nda belirtilen s�re uyar�lar�na dikkat edilerek t�keticiler taraf�ndan g�venle t�ketilebilir" dedi.
Yorumlar
Yorum Gönder