8 yiyecek efsanesi

1- Makarna kilo ald�r�r
Karbonhidratlardan uzak durma ��lg�nl��� b�y�d�k�e, bir�oklar� makarnan�n da beyaz ekmekle birlikte mutfaklardan ��kaca�� korkusuyla kar�� kar��ya. �imdilerde ise makarnan�n besinsel ��hretini rehabilite etmeye dair bir e�ilim var. Makarna markas� Barilla, makarnan�n �zg�n ve diren�li yap�s�n�n ayn� miktardaki unla yap�lan ekmeklere k�yasala daha yava� bir �ekilde sindirildi�ini iddia ediyor. Peki, bu do�ru mu? "Al dente" yedi�iniz s�rece, karabu�dayla ya da esmer pirin�le k�yaslanabilecek derecede glisemik endeksi oldu�u do�ru; dolay�s�yla daha uzun s�re tok kalman�z� sa�layacak istikrarl� bir enerji sal�n�m� arg�man� gayet makul.

2- Yeni �eker kayna��: Hurma
Son zamanlarda market raflar�nda hurma ile tatland�r�lm�� g�dalardan bolca bulunuyor. Peki, bu yap�� yap�� meyve, bildi�imiz �ekerden daha m� iyi? S�z konusu pi�irmek ise, yan�t evet. Kurutulmu� hurmada, totalde %68 oran�nda �eker bulunuyorken, bu oran ger�ek �ekerde %100. Hurma, ayn� zamanda da m�kemmel bir ��z�nebilir lif kayna��d�r ve glisemik endeksi nispeten daha d���kt�r. �ekerin aksine, hurman�n yap�s�nda bolca yararl� mikrobesin bulunur � demir, potasyum, B vitamini ve daha fazlas�. Kurutulmu� hurmada bulunan �eker miktar�, en tatl� meyvedekinden bile fazlad�r; ama hurmay� meyve yerine de�il, pasta gibi tatl�lar yerine yemeyi tercih ediyorsan�z, �eker t�ketiminizi d���rmek i�in do�ru yoldas�n�z demektir.

3- En yararl� sebze, karal�hanad�r
Brassica familyas�n�n g�n�m�zdeki kral� olan karalahana, kanser gibi temel dejeneratif hastal�klar�n riskini azaltan antioksidanlarla, anti-inflamatuar ve ar�nd�r�c� mikrobesinlerle dolu bir portf�y sunuyor. Peki, karalahana besinsel a��dan lahanadan ya da brokoliden daha m� zengin, yoksa yaln�zca pop�lerli�inin ekme�ini mi yiyor? Karalahanan�n �ne ��kan �zelli�i, etkileyici K vitamini i�eri�i � ki bu vitamin, kemik sa�l���n� destekledi�inden kemik hasarlar�ndan ka��nmaya �al���yorsan�z olduk�a faydal�. Hem olduk�a da ucuz; neredeyse her yerde yeti�ebiliyor.

4- K�zartma i�in en iyi ya�, hindistancevizi ya��d�r
��in asl� �u: Kullanaca��n�z neredeyse her �ey, yemeklik ya� olarak bilinen rafine edilmi�, �s�l i�lemden ge�mi� ve kimyasal olarak dezenfekte edilmi� o �eyden daha iyidir. So�uk preslenmi� hindistancevizi ya��n�n ise � market raflar�ndaki kat� beyaz �ey � �vg�y� hak eden bir�ok �zelli�i var. Ham, ar�t�lmam�� hindistancevizi ya��, oksitlenme ile hasar g�rm�yor ve di�er so�uk preslenmi� yemeklik ya�lar gibi bozulmuyor. Besinsel a��dan zay�flamadan k�zartma �s�s�na dayanabilen, do�al, diren�li bir ya� olan hindistancevizi ya��, antiviral, antifungal ve antibakteriyel etkili orta zincir ya� asitleri bak�m�ndan da olduk�a zengindir. �imdiye dek tek dezavantaj� fiyat� gibi g�r�n�yor.

5- K�rm�z� et �l�mc�ld�r
Tabiat ana, insanlar�n �m�rleri k�sals�n diye k�rm�z� et tasarlayan bir psikopat m�? Temel ya�lar, proteinler, vitaminler ve mineraller bak�m�ndan zengin olan k�rm�z� et, yiyebilece�iniz en besleyici g�dalardand�r. K�rm�z� etin kabar�k sicili, en zay�f kan�t t�r�ne dayand�r�l�yor. Ara�t�rmac�lar�n g�venilir olmayan diyet anketlerinden ald�klar� verilerle yap�lan g�zlemsel ara�t�rmalara. Anti-et lobisinin pek ho�una gitmeyebilir; ancak k�rm�z� etin aleyhinde sa�lam bir sa�l�k vakas� duyulmu� de�il. �imdilik, a��k alanda, otla beslenmi� hayvanlardan elde edilen organik k�rm�z� et, men�lerde kal�yor.

6- Kemik suyuna �orba yeni trend besinlerden
Ta� devrinden beri �orba yap�m� i�in kemik kullan�l�yor; ama son d�nemlerde, �zellikle b�y�k giri�imcilerin at�l�mlar�, et suyuna �orban�n pop�laritesini g�zler �n�ne serdi. Kemik suyu, bir�ok pahal� g�da takviyesinin alternatifi olarak kullan�l�yor; kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller i�eriyor. K�k�rdak ve tendonlardan gelen ��z�nm�� materyal, kemik suyunu kondroitin ve glukozaminin do�al kayna�� haline getiriyor. Ve tabi ki olduk�a ucuz olmas� ve kolayl�kla haz�rlanmas� da kemik suyuna �orbay� daha �ekici hale getiriyor.

7- Tam ya�l� s�t geri d�nd�
Ge�en y�l yay�mlanan g��l� bir �al��ma, tam ya�l� s�t �r�nleri t�keten insanlar�n 'metabolik sendrom' � daha b�y�k kalp krizi ve fel� riski ile ili�kilendirilen diyabet, y�ksek tansiyon ve obezite kombinasyonu � geli�tirme risklerinin daha d���k oldu�unu ortaya koydu. Beyaz suyu terk edip organik, homojenize edilmemi� ve � bulabilirseniz � i�lenmemi� tam ya�l� s�tlere geri d�nmenin vakti geldi.

8- Kim�i ba����kl�k sistemini g��lendiriyor
Ba��rsaklar�m�zdaki bakteri pop�lasyonuna y�nelik bilimsel ilgi yo�unla�t�k�a, fermentasyonun pop�lerli�i de gittik�e artt�. Mayalanm�� g�dalar, do�al bir �ekilde laktik asit bakterileri ile kayna��yorlar. Ve bunlar� yiyerek, antibiyotik ve i�lenmi� g�da t�ketimi ile zay�flayan ba��rsak floram�z�n sa�l�kl� bakteri �e�itlili�ini art�rabiliriz. Do�u Avrupal� saurkraut'tan Koreli kim�iye; s�z konusu olan mayalanm�� g�dalar�n sa�l��a olan yararlar� de�il. Ba��rsaklar�n�z�n ho�una gidebilir; ama peki ya tat duyunuz?

Yorumlar