�ifa kayna�� pekmez �e�itleri

Kan yap�c� �zelli�i var, mide, ba��rsak ve b�brekler �zerinde etkili, zek� geli�tiriyor, tansiyonu d�zenliyor...

�z�m, incir veya dut gibi tatl� meyvelerin ezilerek kaynat�lmas�yla �retilen, Anadolu'ya �zg�, yo�un ve tatl� bir �urup olan pekmezin �z�mden yap�lan� pek tatl�, duttan yap�lan� ise biraz ac�ms�d�r.

Pekmeze koyu rengini ve k�vam�n� veren, kaynatma i�lemi s�ras�nda kestirilen ��ran�n i�indeki �ekerlerin karamelize olup kararmas� ve koyu bir k�vam almas�d�r. Pekmez kaynat�l�rken �nemli olan husus bir kere kaynat�lmas�d�r. Milliyet'in haberine g�re, ��ra kaynay�nca eksilme olaca��ndan bu eksilme yerine yeniden ��ra doldurulmal�d�r. Aksi taktirde pekmezin kalitesi bozulur. Kar���m kaynamaya ba�l�yor ve pekmez kokusu yay�lmaya ba�l�yorsa k�vama gelmi� demektir. Bununla beraber vakumlu ortamda daha d���k �s�larda a��k renkli pekmez de �retiliyor ve buna "tatl� c�v�k pekmez" deniyor. "G�nbal�" denen pekmez ise ��ran�n geni� kaplarda, g�ne� alt�nda suyunun buharla�t�r�lmas�yla elde ediliyor.

Tatl� c�v�k pekmeze maya eklenip, hava emdirilince de "kat� pekmez" elde ediliyor. Pekmezin besin de�erleri, kullan�lan meyveye g�re de�i�kenlik g�stermekle birlikte, karbonhidrat i�eri�i dolay�s�yla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kayna��d�r. B1, B2 vitaminleri ve �e�itli mineral maddeler i�erdi�inden faydal� bir ila� olarak biliniyor. Sindirim sisteminde par�alanmaya gerek kalmadan kolayca kana kar��t��� i�in kan yap�c� �zelli�i de var.


�z�m pekmezi

�z�mden elde edilen pekmez t�r�d�r. V�cutta kan yap�m�nda kullan�lmas�, enerji vermesi, i�tah a�mas� belirgin �zelliklerindendir. Mide, ba��rsak ve b�brekler �zerine olumlu etkileri vard�r. Damar sertli�ine iyi gelir ve kan dola��m�n� kolayla�t�r�r.

Dut pekmezi

Duttan elde edilen pekmez t�r�d�r. Anemik hastalarca besin olarak al�nmas� �ok yararl�d�r. �zellikle mide hastal�klar�, �lsere iyi gelir. Ast�m ve bron�it hastal�klar�nda, so�u�a kar�� v�cut direncinin artt�r�lmas�nda kullan�l�r. Sporcular i�in enerji deposudur. Bebeklerin ve �ocuklar�n zeka ve bedensel geli�imine yard�mc� olur. Gargara halinde a��z ve bo�az hastal�klar�nda da etkilidir. �ocuklarda s�kl�kla rastlanan pamuk�ukta da tedavi edici olarak kullan�l�r.

Harnup (ke�iboynuzu) pekmezi

Ke�iboynuzundan elde edilen pekmez t�r�d�r. Ege ve Akdeniz y�resine has bir pekmez t�r� olmakla birlikte en faydal� pekmez t�rlerinden biridir. Do�al ve katk�s�z olan�n� t�ketmek iyidir. Glikoz katk�l� olanlar fayda yerine zarar verebilir. Nefes darl���na kar�� olduk�a etkilidir. Kolestrol�n d���r�lmesinde, tansiyonun dengelenmesinde yard�mc�d�r. Kalbe faydal�d�r, kalp �arp�nt�s�n� �nler. V�cudu g��lendirip, yeniler. Anemik hastalarda olduk�a faydal�d�r. Ayr�ca di�leri ve kemikleri g��lendirici etkisi de vard�r. Ba��rsaklar� hareketlendirir. �yi beslenmesi gereken �ocuklar ve gebeler i�in olduk�a faydal� bir besin kayna��d�r. Ba��rsak kurdu, tenya, solucan gibi ba��rsak parazitlerini temizler. ��erdi�i A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolay�s�yla do�al g�� ve besin kayna��d�r.

And�z (ard��) pekmezi 

And�z a�ac�n�n meyvelerinden elde edilen pekmez t�r�, and�z kozalaklar�ndan elde edilen "and�z �z�"yle yap�l�r. Harnup pekmezi gibi bu pekmez de Mersin ve �evresinde s�k yap�lan bir pekmez t�r�d�r. Bron�it, �ks�r�k, sar�l�k, ka��nt�, egzama, mide bulant�s�, akci�er ve karaci�ere faydal� bir pekmezdir. Kan yap�c�d�r ve enerji verir.

Faydalar� 

� �yi bir karbonhidrat ve enerji kayna��d�r, mineralleri yo�un olarak i�erir.
� G�nl�k kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin b�y�k bir k�sm�n� kar��lar.
� Y�ksek miktarda krom i�erir. Dokular�n krom i�eri�i hamilelikte ve ya�la b�y�k �l��de azalmaktad�r. Bunu dengeler.
� Ara�t�rmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir a��s�ndan baldan daha zengin oldu�unu ortaya koymaktad�r.

Yorumlar