Mevsimler mide ve ba��rsa�� etkiliyor
Bahar baz� hastal�klar�n alevlenmesini nas�l ortaya ��kard��� kesin olarak bilinmemekle birlikte; iklimdeki de�i�iklikler ile birlikte ( g�ne� �����, nem, �e�itli alerjenlerin ortaya ��k���, bas�n� de�i�iklikleri gibi ) , insan v�cudunun da bu de�i�ikli�i alg�lamas� aras�nda bir uyumsuzluk sonucu olabilece�i d���n�lmektedir.
Gastrointestinal sistem (mide ba��rsak sistemi) �zerine bahar�n etkisi konusunda Medicana International �stanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzman� Do�. Dr. Laika Karabulut bilgi verdi
Peptik �lserde halen mide asidi olmazsa olmaz kural�n�n yan�nda helikobakter olmazsa olmaz denilen bir hastal�kt�r. Alevlenme ve iyil�ememler ile seyreder. Yani �lser a��ld�ktan sonra6-8 hafta i�inde medikal tedaviyle kapan�r. ��te bu a��lma ve bulgular�n ortaya ��k���nda bahar mevsimi kabul edilen etkenlerdendir. Dolay�s�yla bahar mevsimindeki mide asidindeki bu art��� refl� �zofajit ve non�lser dispepsi dedi�imiz hastal�klar�nda ortaya ��k���n� kolayla�t�rmaktad�r.
Peptik �lserin en s�k bulgusu a�r�d�r. A�r� mide b�lgesinde ( epigastrik b�lge) daha belirgin olup s�rta yay�labilir. Gece gelmesi tipiktir. Hasta a�r�y� a�l�k a�r�s� veya kaz�nma hissi olarak tan�mlayabilir. A�r� s�kl�kla, yemekten 1-2 saat sonra ba�layarak yine 1-3 saat aras�nda devam eden ve daha k�nt karakterdedir. A�r�n� yan�nda bulant� ve kusmada ve haz�ms�zl�k e�lik edebilir. �lserin en �nemli komplikasyonu olan kanamaya da bahar aylar�nda daha s�k rastlan�r. Bahar aylar�nda kliniklerde kanama nedeniyle yatan hasta say�s� artar.
�LSER, REFL� VE �LSERS�Z HAZIMSIZLIK PROBLEMLER� OLAN HASTALAR BAHAR AYLARINDA �NER�LER;
�lser, refl� ve �lsersiz haz�ms�zl�k ( non�lser dispepsi ) problemleri olan hastalar bahar aylar�nda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. �zellikle asiti artt�rd��� kabul edilen g�dalar: kahve, kakaolu g�dalar, asitli i�ecekler gibi �ok az t�ketilmeli. Ana ���nler aras�nda ara ���nler konularak mideyi �ok doldurmamal�. Sigaran�n b�rak�lmas� her zaman tavsiye edilir fakat b�rakmak i�in en iyi mevsim bahar aylar�d�r.
K��tan sonra bahar mevsiminde ortaya ��kan yeni sebzeler ve meyvelerin t�ketiminde a��r�ya ka�madan sindirim sistemini al��t�rmakta yarar vard�r.
A��r ya�l� g�dalar �zellikle k���n so�ukta ( evrimsel ) daha �ok t�ketme e�iliminde olmam�za kar��n bahar aylar�nda hazm�n daha kolay oldu�u zeytinya�� ve di�er bitkisel ya�lar� tercih etmeliyiz. Ayn� zamanda bahar aylar�nda mide hastal�klar� sorunu olanlar romatizma ila�lar�n� daha dikkatli kullanmal�d�rlar.
Tuz ve tuzda bekletilmi� g�dalar her zaman mide hastal�klar� i�in zararl�d�r. �zellikle kronik gastritlerde tuzdan ka��n�lmal�d�r. Mide kanserinde tuzlu g�dalar risk fakt�rlerinin i�indedir. Mide hastalar�n�n k�zartma ve mangalda yap�lan g�dalar�n t�ketiminden ka��n�lmalar� tavsiye edilir.
Bahar ve yaz d�neminde mide sa�l���n�z i�in;
Az ve s�k yemek yiyin, yemeklerinizi iyi �i�neyin.
Tah�l t�ketiminizin (Ekmek, makarna, pirin�, patates, vb.) yeterli olmas�na dikkat edin.
Tereya�� ve kuyruk ya�� yerine zeytinya�� tercih edin.
A��r� miktarda k�rm�z� et t�ketmeyin. Protein ihtiyac�n�z i�in tavuk, bal�k ve kurubaklagil yiyin.
Yeterli miktarda s�t ve s�t �r�n� t�ketin.
�ekerden, �ekerli i�eceklerden ve �erbetli tatl�lardan uzak durun.
Tuzu azalt�n.
K�zartma ve mangaldan ka��n�n, ha�lama yiyeceklere a��rl�k verin.
Mide hastal�klar�nda risk gruplar�
Ailesinde mide kanseri �yk�s� bulunanlar
A��r� kilolu ki�iler
Midesinde bakteri (Helicobacter pylori) bulunanlar
Stres alt�nda olanlar
Sigara i�enler
Ba�ka hastal�klar� nedeniyle a�r� kesici ve romatizma ila�lar� kullananlar
Fazla tuz ve et t�ketenler
Sebze ve meyveden fakir beslenenler
�leri ya�takiler
Yorumlar
Yorum Gönder