Her yemekten sonra yar�m �ay ka���� ksilitol!

Ksilitol, a�za al�nd��� zaman a��zda ferahl�k hissinin olu�mas�na neden olan ve tad� �ekere �ok benzeyen bir maddedir. G�r�nt�s� de �ekere benzer ancak kan �ekerini ani �ekilde y�kseltmedi�i gibi kalorili de de�ildir. 

Diyetlerde de s�kl�kla kar��m�za ��kan bu madde, di� sa�l��� a��s�ndan da son derece faydal�d�r.

G�n�m�zde sak�z, pastil ve ksilitol tozlar�ndan sa�lanabilen ksilitol�n di�ler, di� eti ve �ene kemikleri �zerindeki pozitif etkisini Di� Hekimi Pertev K�kdemir anlatt��

"Ksilitol�n d�zenli bir �ekilde �eker yerine kullan�m�n�n etkisi baz� y�nlerden pozitiftir. A��zda ��z�n�rken t�k�r�k salg�lanmas�n� uyarmaktad�r. Bu durum, t�k�r���n mine olu�umu ve sertle�mesi i�in gerekli olan �ok miktarda kalsiyum fosfat i�ermesi a��s�ndan avantaj sa�lamaktad�r. Ksilitol minenin i�inde minerallerin depolanmas�n� destekler. Ayr�ca a��z i�indeki asit i�eriklerinin etkisini azalt�r. Di� ��r�klerine neden olan bakterilerin di�lerin �zerine yap��mas� ve orada k�melenmesi i�in d���k seviyede pH'a ihtiya�lar� vard�r. ��r�k olu�turan bu bakteriler (s. mutans) sadece asit ortamda (pH seviyesi 4-5) zarar verici plak olu�turabilir. Ksilitol a��z i�indeki pH seviyesini artt�rarak di�lerin ��r�k olu�umuna kar�� korunmas�nda �nemli derecede katk� sa�lar."

KS�L�TOL SAYES�NDE ��R�K POTANS�YEL�NDE AZALMA
Di� Hekimi Pertev K�kdemir, "A��z ortam�nda ksilitol�n bulunmas�, �eker ya da ni�asta gibi karbonhidratlar� laktik aside d�n��t�rerek di�te hasara sebep olan bakterilerden etkili bir bi�imde korunma sa�lar. G�nl�k olarak d�zenli kullan�ld���nda, a��z floras�n�n olumlu y�nde de�i�mesine yard�m eder. Bu y�nden ksilitol, streptococcus bakterisi pop�lasyonunu etkileyerek �arp�c� bi�imde ��r�k olu�ma potansiyelini azalt�r. Ksilitol, bakterileri �ld�rmez ama zarar verici i�eriklerinin �retimine engel olur. Finlilerin yapt��� �al��malara g�re ksilitol�n g�n boyunca katk� sa�lamas� i�in kullan�lmas� gereken optimal g�nl�k miktar 9-12 gram aras�ndad�r. G�n�m�zde ksilitol; sak�z, pastil ve ksilitol tozlar�ndan sa�lanabilir" diyor.

KEM�K KAYBINA SEBEP OLAB�L�R
Di� Hekimi Pertev K�kdemir
Almanya'da t�m yeti�kinlerin sadece y�zde 1'inin ��r��� yoktur diyen Di� Hekimi Pertev K�kdemir s�zlerine ��yle devam ediyor; "��r�k, bakteriler taraf�ndan �retilen asitlerin di�leri etkilemesi sonucu olu�ur. Bu durum �eker ya da ni�astan�n metabolize edilmesinden kaynaklan�r. Bakterilerin di�lerin y�zeyine yap��mas� i�in asidik ortam (pH 4-5) gereklidir. E�er bakteriler di�lerin boyun k�s�mlar�nda birikir ve plak �retmeye ba�larsa; periodontal hastal�klar g�r�lebilir. Bu s�re� boyunca yay�lm�� bakteri art�klar� di�eti iltihab�na (gingivitis) neden olur. Bu hastal���n ileri safhas� periodontitis olarak adland�r�l�r ve sadece di�eti �ekilmesi de�il, di�ler etraf�nda kemik kayb� da g�r�l�r."

�NLEY�C� TEDAV�N�N �NEM� B�Y�K
Di� ��r�kleri ve di� eti hastal�klar�n�n �nlenmesindeki en etkili y�ntem, di� f�r�alama ve di� ipi kullan�m�ndan olu�an a��z bak�m�n� kapsayan m�kemmel bir �nleyici tedavidir diyen K�kdemir, "Ayn� zamanda beslenme de �nemli rol oynamaktad�r. Sa�l�kl� ve m�mk�n oldu�unca az �eker kullan�m� olmal�d�r. �zellikle bunlara ek olarak d�zenli ksilitol kullan�ld���nda ��r�k olu�turan bakterilerin hi� �ans� olmayacakt�r" dedi.

B�R DAK�KA BOYUNCA A�ZINIZDA TUTUN AMA YEMEY�N
Her yemekten sonra yar�m �ay ka���� ksilitol�n a�za al�nmas� tavsiye edilir diyen Di� Hekimi Pertev K�kdemir, "Ksilitol yenmemelidir" diyerek de �zellikle uyar�yor. "��nk� bu madde en iyi a��z bo�lu�unda ��z�nd���nde yarar sa�lar. Bu s�re�te pH seviyesinin y�kselmesinde istenilen etkinin sa�lanmas� i�in t�k�r�k �retimi h�zlan�r. Di�lere yarar� i�in bir dakika boyunca a��zda kalmal�d�r. Ksilitol antibiyotik gibi ��r�k yapan bakterileri direkt olarak �ld�rerek etkilemez. Ama �eker ve ni�astan�n laktik asite d�n��mesini �nler. Bunun �tesinde pH seviyesini y�kselterek bakterilerin di� y�zeyine yap��mak amac�yla bir araya toplanmas�na engel olur."

D�� Y�ZEY� P�R�ZS�Z B�R HAL ALIR
"A�z�n ksilitol ile �alkalanmas� sonucu t�k�r�k i�eri�inde bulunan kalsiyum fosfat sayesinde meydana gelen remineralizasyonla (yeniden mine olu�umu) di� y�zeyinin daha p�r�zs�z, kaygan bir hal almas� dikkat �ekici bir etkidir. Her gargaradan sonra di� y�zeyi daha da p�r�zs�z bir hal al�r ve bu da bakterilerin di�lere yap��mas�n� zorla�t�r�r. Bir�ok �al��ma d�zenli gargara yapma, sak�z �i�neme ya da pastillerin kullan�m�n�n ��r�k olu�umunda bilinen en etkili �nleyici tedavi y�ntemleri oldu�unu ifade etmektedir."

Yorumlar